Sundhed

Vi har valgt ikke at avle ICT, PRA1 & PRA2 affected hvalpe. Vi mener, at når det er muligt at undgå disse sygdomme/lidelser - bør de undgås. Da Golden Retrieveren er en mellemstor race og særlig disponibel overfor HD og AD har vi sat det krav, at både tæven og hannen skal have minimum HD: B og AD: 1

Her ses Ichthyosis i udbrud hos en golden.

Her ses gulvet efter børstning.

Ichthyosis

Ichthyosis, også kaldet megaskælsyndrom, er en genetisk arvelig hudlidelse, der ses hos et stort antal Golden Retrievere. Sygdommen anses for at være forholdsvis mild, livslang og primært et kosmetisk problem. Dog skal det siges, at lidelsen i nogle tilfælde udvikler sig voldsomt og kan være til stor gene for både hund og ejer.

Det har desuden vist sig, at nogle mennesker kan udvikle kraftige allergiske reaktioner og få vejrtrækningsproblemer pga. de skæl der udvikles ved ICT.

Det er meget svært at komme uden om denne lidelse, da et meget stort antal Goldens er bærere eller affected af denne lidelse og man skal derfor bruge mange år på at avle os ud af problemet. Hos os tester vi alle vores avlshunde og hvalpe for at kende status og derved synliggøre hvilke hunde vi skal være særligt opmærksomme på.

ICT undersøges ved gentest.

 

HD/AD

HD står for hofteledsdysplasi. Det er en lidelse, hvor lårbenshovedet og hofteskålen ikke passer sammen, som de skal. Der opstår derved løshed i hofteleddet, som kan udvikle sig til smertefuldt slidgigt. HD er en arvelig betinget sygdom. Arvegangen er polygenetisk, dvs. at flere forskellige gener afgør, hvorvidt en hund er disponeret for at udvikle lidelsen.

HD inddeles i 5 grader: A,B,C,D,E. Hvor er A er HD fri og E er svær HD

AD står for albueleds-dysplasi og er en samlet betegnelse for flere forskellige lidelser i hundens albueled. Fælles for de forskellige lidelser er, at de som følge af fejlbelastning af leddet, forårsager udvikling af slidgigt og derved smerte. AD er ligesom HD en multifaktoriel arvelig lidelse. En hund der har fået påvist AD:1, 2 eller 3 vil have en væsentlig større forringelse af livskvalitet, end en hund med påvist HD, da smerterne for hunden er meget værre.

AD inddeles i 4 grader: 0,1,2,3. Hvor 0 er AD fri og 3 er svær AD.

HD/AD undersøges ved røntgenfotografering.

Vi har sat høje krav til de hunde vi anvender i avlen og har valgt, at både tæven og hannen skal have minimum HD: B og AD: 1

PRA1 & PRA2

PRA betyder fremadskridende nethindesvind og er en arvelig sygdom i øjets nethinde. Når hunden fødes, fungerer nethinden normalt, men begynder senere at svinde hen (atrofiere).

Sygdommen optræder hos et stort antal racer. Alderen for sygdommens begyndelse er forskellig fra race til race og kan variere indenfor den enkelte race.

Sygdommen starter med natteblindhed, hvor hunden begynder at se dårligt i tusmørke. Gradvis tabes også synet om dagen, og hunden ender med at blive blind. Det varierer dog fra hund til hund, hvornår den totale blindhed indtræffer.

PRA1 & 2 undersøges ved blodprøve.