Hvor gammel er din hund ?

Hos hundeejere falder snakken ofte på hvor gammel vores hund er i menneskeår. Den almindelige opfattelse er, at hunden er 7 menneskeår pr. hundeår. Dette er dog ikke helt korrekt, for hunden vokser meget de 2 første leveår, både i vækst og modning, for så omkring 2 års alderen at knække kurven og derefter udvikle sig i et noget langsommere tempo...

Det betyder faktisk, at når vi henter vores lille nye hvalp – typisk som 8 ugers, er den faktisk omkring 2 år omregnet til menneskeår. Derfor er det så enormt vigtigt, at vi som opdrætter tager vores opgave alvorligt, når vi præger den lille hvalp de første 8 uger.

3 mdr gammel er hvalpen klar til børnehave, 3 år.

4 mdr gammel er hvalpen halvt igennem børnehaven, 4 ½ år.

5 mdr gammel skulle vores hvalp begynde i skole, nemlig 6 år gammel.

6 mdr gammel – færdig med børnehave klassen og alvoren starter – går i 1.klasse. 7 år.

8 mdr gammel kan du fejre den første runde fødselsdag med din hund – 10 år.

9 mdr gammel ca. 11 år.

10 mdr gammel, ingen der har haft en ung hund på denne alder, eller en datter eller søn på det tilsvarende 12 ½ år, kan være i tvivl om, at det der foregår inde i hovedet på dem, kan være uendelig svært at forstå.

Kønsmodningen er i fuld gang og kan være svær for hunden, og noget af en prøvelse for os andre. Alderen er svær – man er ikke rigtig barn og ikke rigtig voksen....

12 mdr gammel – ca. 14 år – ikke den store forskel fra 10 mdr. Muligvis er det stadig som om du og din hund ikke rigtig taler samme sprog... Mange øvelser bliver glemt – og meget andet er meget mere interessant... Der kan være perioder, hvor hørelsen er meget nedsat, specielt i et indkald!! - totalt døvhed kan forekomme!! Meget svært har din hund måske også ved at ”huske” allerede indlærte øvelser... Kort og godt er det en rigtig teenager (på godt og ondt) du har med at gøre – så er det sagt... Et godt råd – hold ud, det hele bliver godt igen.

18 mdr gammel – ca. 16-18 år, muligvis gælder meget af det fra 12 mdrs alderen stadig, men for langt de fleste hunde er det ”værste” nu ved at være overstået... Træning og samarbejdet begynder at fungere igen, og din ”gamle” hund er vendt tilbage. Det er nu, du kan høste frugten af alt det arbejde og træning I sammen har knoklet med. Siden den lille hvalp ankom til Jeres hjem, har I med alle Jeres anstrengelser nu fået skabt et forhåbentligt flyvefærdigt ”produkt” - lidt igen som med børn i den alder. Hele barndommen bliver der lagt opdragelse, oplevelser, viden osv. ned i den rygsæk de skal bære på resten af livet. Når de så når 16-18 års alderen – nogen før – er det tid til at se om vingerne kan bære og om de kan finde ud af at bruge alle disse ting efter hensigten.

2 år gammel – ca. 20 år, underligt at tænke på, at rigtig mange tæver i denne alder allerede har født deres første hvalpe. Mange vælger at parre deres tæve for første gang i den 3. løbetid, og det vil i de fleste tilfælde betyde, at tæven allerede nu er mor. Underligt er det fordi, det nok er de færreste, der ville have armene over hovedet og juble over deres datter var blevet mor for første gang inden sin 20 års fødselsdag.Nu kan man jo selvfølgelig ikke bare sammenligne direkte – men en sjov tanke...

3 år gammel – ca. 26 år.

4 år gammel – ca. 32 år.

5 år gammel – ca. 38 år.

6 år gammel – ca. 44 år. For de sidste 4 gælder vist nogenlunde det samme, en dejlig alder – hvor tingene virkelig er faldet på plads inde i hovedet på hunden. De kender alle spilleregler, kender deres familie og dennes dagligdag ud og ind. Hunde har hele livet en fantastisk evne til at aflæse vores kropssprog, ofte har din hund aflæst dig før du selv har tænkt tanken til ende. Det kan være f.eks. en gå tur – prøv en dag for sjov at se, om du kan komme afsted med at tage tøj og sko på, snoren frem og posen med godbidder i lommen uden at bruge et eneste ord... Du når garanteret ikke at lukke jakken, før du er afsløret...

Prøv om du kan nærme dig foderspanden/posen uden at blive opdaget. Eller om du kan tage ostehøvlen op af skuffen og nå køleskabet før du er opdaget.. Det er meget små ting de aflæser os på – nogen gange er vi ikke engang selv opmærksomme på hvad det er vi gør.

7 år gammel – ca. 50 år, med alt hvad det indebærer på godt og ondt - også for os mennesker. Nu er alt dette jo meget individuelt fra hund til hund, men sandelig også fra race til race.. Nogle af de store racer vil i denne alder være ved at være mærket af alderen. Hvorimod de fleste af de mindre racer stadig vil være i fuld vigør...

8 år gammel – ca. 56 år.

9 år gammel – ca. 63 år.

10 år gammel – ca. 70 år. I denne alder vil de fleste hunde på den ene eller anden måde være påvirket af alderen. Nogle af dem kan have problemer med synet, andre døjer måske med lidt nedsat hørelse. Benene kan have lidt svært ved at komme i gang efter et hvil, og hofterne kan være lidt ømme. Et spring op i sengen eller sofaen bliver nøje beregnet, inden der sættes af, ligesom hunden kan stoppe foran trappen og kigge vurderende på den – som om den tæller trin, inden den kaster sig ud i turen. En ting er sikkert - nu er tiden kommet til, at det er vores tur at give hunden noget af al den omsorg tilbage, som den har givet til os gennem mange år i form af trofasthed, sit loyale væsen og enorme kærlighed til os. En gammel hund skal bibeholde sin værdighed – men derfor kan man godt yde den lidt ekstra hjælp i hverdagen. Turene skal måske være hyppigere og lidt kortere, maden måske blødes op i vand, et ekstra tæppe i kurven kan også være dejligt.

11 år gammel – ca. 77 år.

12 år gammel – ca. 84 år.

13 år gammel – ca. 91 år.

14 år gammel – ca. 98 år. Her har jeg valgt at stoppe. Er du så heldig, at have en hund der er ældre, kan du jo selv regne videre.

En ting ved vi, når vi anskaffer os en hund – der kommer en dag hvor vi skal sige farvel til den igen...

Vi ved gudskelov ikke hvornår – men sikkert er det, at det gør modbydeligt ondt og kan være svært at komme igennem. Hunden er – gudskelov hos de fleste – et vigtigt familiemedlem – og efterlader som et sådan, også en frygtelig tom plads tilbage hos familien.

Når tiden nærmer sig – og den svære beslutning skal tages, så husk på dette råd, jeg engang har læst:

Vi skal huske, når den tid kommer, at på os gør det ikke hverken mere eller mindre ondt om mandagen, end det gør om onsdagen, men det kan betyde en hel del til forskel for vores hund.